fbpx

Coaching & Therapie met ezels

Wat is Asinotherapie?

Coaching met ezels

Asinotherapie is een vorm van Dier Ondersteunde Therapie (D.O.T.) en een ander woord voor ezeltherapie: de therapeutische inzet van ezels.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat Dier Ondersteunde Therapie een positieve bijdrage levert. In navolging van buitenlandse ontwikkelingen ontstaan er ook in de Nederlandse gezondheidszorg meer initiatieven om o,a. paarden, ezels of honden in te zetten voor therapeutische doeleinden.

Ezels zijn rustig en loyaal. Het bijzondere aan ezels is hun betrouwbaarheid, fijngevoeligheid en liefdevolle toenadering. Deze karaktereigenschappen maken hen tot zeer geschikte therapiedieren. Ze hebben grote aandacht, zijn nieuwsgierig naar mensen en vinden de aandacht van de mens prettig. 

Let op:

Bij Reflections rijden we niet op de ezels maar lopen er altijd naast.

Waarom therapie met ezels?

Wat leer je van Asinotherapie?

. Grenzen stellen

. Je open stellen

. Vertrouwen

Hulp bij Rouw en verdriet

Wat meer weten?

Ezels spiegelen ons gedrag

Gedurende de therapiesessies is lichaamstaal ook belangrijk. Een ezel kan de kleinste onzekerheid van de cliënt feilloos aanvoelen en benutten.

Ezels zijn bijzonder!

In het werken met kinderen met een aandoening op gebied van autisme zijn bijzondere resultaten gezien waarbij de cliënt op emotioneel gebied met ezels contact maakt. Dit leidt tot groei in de emotionele ontwikkeling.

Vormen van therapie met ezels

Tijdens therapie met ezels werken we met het omgaan en verzorgen van de dieren. Dit omvat meerdere mogelijke therapiedoelstellingen: (zelf)vertrouwen vergroten, ontspanning vinden, sociaal functioneren verbeteren en communicatie verbeteren. 

Een ander vorm van ezeltherapie is de wandeling. Daarbij werken we op een andere manier aan therapiedoelstellingen: fysiek activeren, vertrouwensband opbouwen, zelfvertrouwen en vertrouwen in anderen vergroten, sociale en communicatieve vaardigheden verbeteren. Bij Reflections Hulp bij Verdriet wandelen we altijd samen met de therapeut met de ezel(s).

Actief met ezels bezig zijn.
Jij en ik, maar vooral jij, in verbinding met de ezel.
Coaching met ezels - Asinotherapie voor kinderen

Voor wie is therapie met ezels geschikt?

Asinotherapie voor een brede doelgroep

Uiteindelijk voor iedereen.  De ezels zijn niet dreigend, maar juist geduldig en rustig.  Ze werken als een magneet op kinderen en volwassenen die de neiging hebben om zichzelf terug te trekken of achteraan te blijven staan.

Kinderen of jongeren

Methode

Ezels kunnen ingezet worden voor kinderen en of jongeren met uiteenlopende problematiek.

Actieve therapie

Hierbij gaat het vooral over het knuffelen met de ezels, de verzorging van de ezels, onderhoud van stal en weide, trainen van de dieren en het doen van oefeningen met de dieren. Op die manier leren ze hoe ze voor de ezels kunnen zorgen, wat hun zelfvertrouwen positief beïnvloedt.

Elke sessie helpt hen sterker worden en hun gevoel van eigenwaarde verbeteren.

Ezels hebben enorm veel geduld.

Volwassenen

Co-therapeut

Ezels zijn tevens geweldig als co-therapeut in het coachen of in de therapeutische behandeling van volwassenen. De therapeut zelf behoudt ten allen tijde de regie over de behandeling.

Methoden

Asinotherapie voor volwassenen verloopt op een andere manier dan de asinotherapie voor kinderen en jongeren. Ezels spiegelen ons. Dat betekent dat ze allerlei signalen opvangen van ons en daar ook op reageren. De dieren reageren op dat wat er is, dat kan iets zijn waar wij als mens ons al bewust van zijn, maar het kan ook zijn dat ze iets spiegelen waar wij ons níet bewust van zijn. En dat maakt het interessant en leerzaam voor ons. De dieren laten het ons zien en ervaren, maar hebben daar geen oordeel over.

De cliënt heeft zelf de keus of hij/zij er iets mee wil doen of niet. 

Coaching met ezels - asinotherapie

Een ezel kan over grenzen heen.
Therapie met ezels

Ezelwandeling

Rust en stilte

De ezel brengt rust. Een ezelwandeling betekent heerlijk wandelen. Zijn in het hier en nu en daarbij de tijd nemen  om contact te maken met je gevoel.

Wat speelt er bij jou en wat zijn je wensen.

Het is heerlijk om tot rust te komen tijdens een ezelwandeling en eens echt tijd te nemen om stil te zijn. 

Geschikt voor de volgende problemen

De ezelwandeling is zeer geschikt bij diverse problemen zoals bijvoorbeeld:

  • Rouw en verdriet
  • Hoge werkdruk
  • Stress
  • Burn-out klachten
  • Depressieve gevoelens
  • Laag zelfvertrouwen
  • Moeite om grenzen aan te geven

Een ezel voelt zoveel beter wat er wel en niet kan.
Therapie met ezels

Hoe werkt asinotherapie?

Therapie of coaching met ezels

Door middel van wandelingen met de ezels of gewoon door in alle rust en discretie te wandelen in de natuur rond de boerderij waar Reflections gelegen is, leer je jezelf (her)ontdekken en je batterijen weer opladen.

De therapeut wandelt mee. Dat kan in stilte maar ook kan dat in gesprek over dat wat de cliënt aandraagt. Of door het stellen van meditatieve vragen. Maatwerk dus.

De ezelwandelingen zijn er in verschillende afstanden, maar het is weersafhankelijk of ze door kunnen gaan. 

Praktijk Reflections

Hulp bij verdriet

Mirjam Zijlstra
Lemsterweg 19
8313 RA Rutten
06 120 58 749

Social media

Ik ben aangesloten bij

Copyright © 2022 Reflections Hulp bij verdriet | Cross Multi Media