Reflections Rouw- en Verliesbegeleiding

hulp bij verdriet

Verlies verdriet en rouw

Hulp bij Verdriet:

cropped-Cheef-1.jpg

In elk leven krijg je te maken met verdriet. Vaak denk je dan aan verlies door het overlijden van een geliefd persoon. Er zijn echter ook andere heftige gebeurtenissen in het leven die verdriet en verlies voor je kunnen betekenen. Denk maar eens aan echtscheiding, je baan kwijt raken of verlies van gezondheid. 

Omgaan met Verlies:

Reizen door je eigen Rouwlandschap

Van de reis van het leven krijgt niemand een routebeschrijving. Welke route jouw pad door het leven zal gaan is vooraf een mysterie. Juist gaandeweg ontdek je welke stappen zijn te nemen, welke mijlpalen je mag/zult plaatsen en door welke dalen je zal gaan. Zo gaat ieder zijn eigen weg. Wanneer je geraakt werd door een groot verlies kun je overspoeld raken door gevoelens. Soms verdrietig, soms blijde, soms opstandig, dan weer boos, vertwijfeld of diep, diep rouwend over dat wat voorbij ging. Reizend door je eigen Rouwlandschap.

Verlies brengt je in rouw.

En rouw is hard werken. Rouw uit zich op vele manieren, verschillend van persoon tot persoon. 
Veel mensen ervaren na een groot verlies een chaos in hoofd, hart of lichaam. Het is een warboel en soms herken je dit niet als een onderdeel van het rouwproces. Het lijkt of je verdwaald bent in je gevoelens, verdwaald in het veelal ruige landschap van rouw. Of je staat stil terwijl de wereld vooruit holt. Het is niet vanzelfsprekend om te luisteren naar wat wij in ons zelf voelen en beleven en díe keuzes te maken, die bij onze eigenheid passen. We zeggen en doen niet altijd meer precies wat we eigenlijk bedoelen. Zo verliezen we geleidelijk aan het contact met ons diepste “zelf”. 

Ik luister met respect naar jouw verhaal. Ik geloof in oprechte aandacht, in luisteren zonder oordeel, want ik geloof dat stilstaan juist nodig kan zijn om vooruit te komen.

 

spreekkamerhoek

 

© 2020 Reflections Rouw- en Verliesbegeleiding

Thema door Anders Norén